
Kawa sypka czy rozpuszczalna? Która z nich jest lepsza? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ile podniebień, tyle opinii. Musimy wiedzieć, że smak kawy sypkiej zależy od jej gatunku, a także od obróbki. Źle wypalona kawa będzie po prostu niesmaczna. Natomiast kawa rozpuszczalna to produkt, który powstaje dzięki specjalnej obróbce. Kawa rozpuszczalna powstała w czasie II Wojny Światowej. Wyprodukowano ją z myślą o Amerykańskich Żołnierzach. Kawa instant miała im ułatwić życie na froncie, chyba nikt się nie spodziewał że zdobędzie taką popularność wśród cywili... Przez prawdziwych koneserów małej czarnej kawa rozpuszczalna nie uznawana za prawdziwą kawę. Nie ma tego aromatu, dodatkowo ma pewien specyficzny, nieco chemiczny posmak. Ale za to możemy ją zrobić w każdym miejscu. Rozpuści się nawet w zimnej wodzie. A zatem kawa sypka czy rozpuszczalna? Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań.